HomeDoctrina

Partidul Republican din România (PR) este un partid radical de centru, cu origini social-liberale, care militează pentru o schimbare profundă și durabilă a societății prin dezvoltare economică bazată pe antreprenoriat și participarea tuturor românilor la un proiect național.

Formal și istoric, liberalismul social (sau ”al bunăstării”, conform lui T.H. Green) este doctrina care acoperă spațiul dintre liberalismul clasic și social-democratic, printr-o sinteză a liberalismului cu civismul. Altfel spus, liberalismul social pledează pentru un model liberal echilibrat, care caută să țină seama de problemele sociale autohtone, probleme ce n-au primit răspuns adecvat nici din partea curentelor socialiste, pe de-o parte, nici din partea liberalismului clasic sau neoliberal, sau chiar a orientării populare europene, pe de altă parte.

Această doctrină susține inițiativa individuală în contextul economiei de piață și militează pentru dezvoltarea economică prin antreprenoriat și inovare. Plecând de la drepturile și libertățile individuale, propune o abordare responsabilă, voluntară, a fiecărui membru al societății față de comunitatea din care face parte, afirmând că rolul coeziunii de grup este acela de a oferi o șansă mai bună de reușită fiecărui cetățean. Considerăm că un om liber este un om responsabil, atât față de familie, cât și față de societate. Responsabilitatea individuală se traduce prin procese de incluziune socială pentru toți cetățenii țării: implicarea statului în economie acolo unde poate optimiza procese și elimina probleme, inclusiv prin protejarea de efectele unor disfuncționalități inerente economiei de piață (market failure), promovarea de politici de protecție socială, combaterea sărăciei și a discriminării de orice natură între cetățenii români.

Mesajul Partidului Republican din România păstrează cele patru fundamente esențiale ale demersului etico-politic al liberalismului: meliorismul, universalismul, individualismul și egalitarismul. Meliorismul crede în posibilitatea îmbunătățirii condiției umane cu ajutorul gândirii critice și a perfecționării permanente. Caracterul universal vine din credința în unitatea morală a speciei umane. Individualismul provine din pledoaria pentru primatul individului în raport cu societatea. Egalitarismul atribuie tuturor indivizilor același statut moral fundamental și aceeași poziție în fața legii.

Concret, în funcție de realitățile social-economice, PR adoptă o formă de liberalism social cu elemente de pragmatism, dinamică și adaptată la evoluția realităților din România, capabilă să implementeze atât acțiuni de centru-dreapta (când organizarea socio-economică este de stânga, iar politicile sociale excesive și populiste periclitează buna funcționare a economiei), cât și de centru-stânga (când modelul de organizare sau o turnură în legislație ar conduce către o dezvoltare inechitabilă și polarizare socială excesivă, cu efecte nocive asupra societății și a României ca stat).

Susținem că România trebuie să iasă din blocajul anacronic dintre social-democrația „originală”, care nivelează sărăcia cronică și impozitează nepermis munca și investițiile și conservatorismul naiv și detașat de realitățile actuale ale societății. Soluția nu sunt nici partidele „anti-sistem”, care livrează mult zgomot dar puține soluții și pot aluneca cu ușurință către anarhism, nici modelul perimat, de tip libertarian, al statului minimal, care afirmă că cetățenii nu mai trebuie protejați nici măcar în nevoile lor fundamentale care să le asigure o supraviețuire în condiții demne.

Partidul Republican din România afirmă că soluția este radicalismul de centru,  modern, eficient și pragmatic. Statul trebuie să asigure servicii de calitate acolo unde este nevoie de intervenția lui, asigurând funcționarea optimă a societății, reducerea polarizării excesive și folosirea eficientă a resurselor prin intermediului unui cadru legislativ, fiscal și administrativ stabil, suplu și necesar unei emulații fără precedent a reliefului economic și social.

Considerăm că România are o identitate legată indisolubil de Europa și de comunitatea Atlantică și cerem o mai bună formulare și susținere a intereselor naționale în cadrul Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice.

Dorim să implicăm masiv tinerii educați, cu mândrie profesională, dar și națională, care să nu aibă năravuri și comportamente din trecut pe care le dorim uitate. Bazele bunăstării materiale și morale ale viitoarelor generații se pun acum, într-un proces dinamic și adaptiv care cere timp și investiții în oameni educați.

Clasa politică actuală trebuie să dea credit efectiv, nu doar declarativ, adevăraților profesioniști (inclusiv celor tineri), pentru a-i păstra, eficientiza și stimula. Dacă guvernarea se va face înlocuind „societatea cunoștințelor” cu societatea cunoașterii, servilismul și mediocrația cu meritocrația, impactul va fi unul imediat și, printre altele, va avea ca efect și ameliorarea părerilor actuale negative ale populației despre clasa politică.

https://partidul-republican.ro/wp-content/uploads/2020/06/Artboard-1.png
© Toate drepturile rezervate
Contact
0722-330-025
Şoseaua Iancului 15, Sector 2 Bucureşti